Utisci o projektu P.O.P. i planovi za nastavak”


Prvi draft: Mi idemo u teretanu ili se bavimo nekim sportom par puta nedeljno. Ako to ne radimo telo nam neće biti snažno i u kondiciji. Ja verujem da je isto tako i u biznisu, i to je prva i osnovna ideja projekta – da se vežba preduzetnički mozak, mišić, karakter i pumpa preduzetnička kondicija, na redovnom, dvonedeljnom nivou. Da se bude u formi.Drugi draft: Zašto misliš da ti treba psiholog (moja ciljna grupa ide kod psihologa i radije bira whats app nego viber)? Zato što imaš neki problem, a ne znaš mnogo o misaonim paternima, o idu, egu i super egu, o, na primer, gelštatu, i ostalim segmentima psihologije! Ideš da bi naučio/la nešto o tome i da bi ti bilo bolje, logično. I ideš redovno, kako bi terapija imala smisla? A zašto tako ne postupamo i u polju biznisa? Zašto ne ideš kod biznis mentora? Pa ni o tom polju ne znamo sve, kao ni o psihologiji, zar ne? Ja sam, za razliku od mnogih, imao tu sreću da kroz život upozoznam neke divne i pametne ljude, tako da mogu reći da ja imam par menotora, i ne dam ih ni za šta na svetu! #mentorstvo <3

Treći draft: Ti si sam/sama u preduzetništvu, i nemaš osobu u okruženju sa kojom bi mogla da pričaš na tu temu? Odlično, evo je... Nije odlično, nisam ja teleshop prodavac, ali ipak je dobro što ovde možeš da dođeš i da se povežeš sa ljudima sličnim tebi, koji imaju slične probleme kao ti, a i što ćeš dobiti osobu (mene) koja će te voditi kroz poslovne izazove, a koja bi dala krv, sreću, suze i znoj za to da te vidi kako se ti i tvoj biznis paralelno razvijate, ako nam se poklope čakre, razume se.

Za vas koji niste ispratili, eto, to bi bila, ukratko, ideja mog P.O.P. (Preduzetnik o preduzetništvu) projekta.


Utisci o projektu?

Pomogli smo little mis bo da poveća cenu svojih usluga. Razvili smo sjajnu misiju za Jelenin Jelenak. Inspirisali uz pomoć predavanja o brendu Nevenu da dođe do imena za svoj biznis. Saški (hvala za šoljicu) smo uradili prvi draft brend dokumenta. Inspirisali Antoniju da pokrene svoj posao, i nadam se, naučili i ohrabrili Milenu da uradi to isto. Naterali, bukvalno ispušovali Đokića da pokrene svoj brend i postane milioner (u ovom biznisu očekujem equity). Verovatno smo uradili još mnogo malih stvari koje nisu toliko konkretne pa neće stati u ovaj paragraf, ali stoje i stajaće, nadam se, u glavama svih polaznika. Pričam u množini, iako sam prvi čovek projekta, jer to mi radimo, svi mi zajedno, ja sam samo dirigent i narator, uglavnom (Bogdana nemoj i ovde da me sjebeš).

Moj najveći utisak je – jebote, kakvi divni ljudi su došli da uče od mene, i ne shvatajući da sam ja istovremeno učio od njih. :)

Utisak koji će me učiniti boljim mentorom je taj da projekat nije ciljano namenjen polaznicima, odnosno onima koji već imaju nekog iskustva u poslovanju, pa je to nova stvar koju ću da ispravim od septembra.

Takođe, šarao sam sa formom. Na početku su to uglavnom bili razgovori, a kasnije smo radili edukaciju, gde sam ja pričao i predavao na temu, a po malo smo i radili konkretne stvari, ovde najviše mislim na predavanje o brendu i rad brend dokumenta, kao i na formiranje cene usluge i proizvoda.

Svi vi koji me pratite duže vreme verujem da znate da je meni forma manje važna od suštine, zato ni u novu sezonu neću ući sa izdefinisanom formom, već ću ići instinktivno i slušaću puls grupe, te ću se prilagoditi i biti sagovornik-mentor, edukator ili profesor, u zavisnosti od toga šta kad grupa bude zahtevala od mene, odnosno kako budem procenio da najviše ima smisla.

Međutim, kao što sam rekao, neke stvari će se ipak promeniti...

Planovi za nastavak projekta?

Ja preduzetništvo delim na dve faze: 1) izbor biznisa koji pokrećem i postavka istog; 2) optimizacija i razvoj postojećeg biznisa. Ne bih se usudio da kažem šta je važnije, jer ako ne optimizujete svoj posao verovatno ćete se brzo umoriti a onda i odustati, ali opet, iako neuspeh donosi učenje, mislim da je loš izbor biznis ideje i loša postavka dobre ideje za biznis nešto što najviše pravi problem uspehu, koji iznosi svega par procenata, od ukupnih 100.Zato ćemo od septembra imati dve grupe. Prva grupa će biti za vas koji i dalje niste započeli svoj biznis. Imate par ideja i ne znate za koju da se opredelite (ukoliko nemate ideju uopšte, a iz vama poznatog, čvrstog razloga želite da postanete preduzetnik, savetujem jednu konsultaciju 1 na 1 pre upisa), ili imate ideju i želite da je čekirate. E, u okviru ove grupe, i druženja koje će trajati 3 meseca ćemo imati zadatak da ideju dovedete u realnost i započnete svoj biznis.

Rad druge grupe, to ste vi koji imate svoje biznise, će više biti okrenut optimizaciji i razvoju vaših biznisa. To je ono kako da vi, dakle jedan čovek/žena, sa deset prstiju i ograničenim budžetom, uspešno obavljate ili outsource-ujete sve segmente biznisa. Drugim rečima, da naučite da gradite dugotrajan i održiv biznis, bez da se umorite i uđete u burnout. To je cilj. Ovo je jako teško uraditi, ali svetlo na kraju tunela sija kao Sunce zato što jednom kad optimizujete biznis imate sistem. Posle je sve mnogo lakše, i sam posao (kao i vi sa njim) će biti spreman za razvoj.

Iz razloga efikasnosti, odlučio sam da smanjim grupe i one će biti sačinjene od vas desetoro. Desetoro u jednoj i desetoro u drugoj grupi. Kao i u prvoj sezoni, viđamo se na dvonedeljnom nivou, najverovatnije u istom prostoru, u Novoj Iskri u Cara Uroša.

I cena će biti malo drugačija, a ona iznosi 150e, i plaća se jednokratno.

Svi zainteresovani, pišite mi na mejl, kroz kontakt formu, ili me potražite na Instagramu i javite se u DM!

Radujem se novim druženjima. :)

P.S. Neću da obećam, ali hoću da se potrudim, da ovo sa blogom postane konstanta.