Šta prodajete ljubav (emociju) ili sex (uslugu)?

Monday, May 22, 2017


PRVA PRIČA - Parga

Prošle godine bio sam sa devojkom u Pargi na letovanju. Parga je prelepo mesto, bogato raznoraznim mogućnostima koje su neophodne za kvalitetan odmor. Jedna od njih je svakako obilazak Sivote (mestašce bogato prirodnim bazenima, ostrvima i poluostrvima), međutim, prevoz kopnenim putem nam tih dana nije bio na raspolaganju pa smo okušali sreću u morskom saobraćaju.

Da pređem na stvar, sišli smo na obali među prodavce (usluge) i prvi na kog smo naleteli je na naše pitanje „koliko je gliser?“, grubo odgovorio da je cena za ceo dan 80e, a 4 sata 50e (dobili smo sniženje). Odgovorio je nezainteresovano, kao da on nama treba a ne mi njemu. Međutim, iznenađenje je usludilo kada smo ga pitali da li je moguće ići gliserom do Živote (kako sam ja zvao Sivotu), rekao da je valjda moguće. Kazao je da bismo bili prvi koji su to uradili. Isprva sam pomislio da nas radi, međutim zabrinutost na svom licu nije nikako umeo da prikrije a i zvao nas je pet puta u toku vožnje da pita kako smo i da li je sve u redu sa gliserom, što otklanja svaku sumnju.

Činjenica da je sve prošlo u redu i da je gliser neoštećen ga je ozarila, a valjda i naš avanturistički pristup pa smo zarad istog zadobili njegovo poštovanje. Elem, bio je dosta bolje raspoložen pri ophođenju prema nama kad smo stigli na obalu, na šta nisam ostao ravnodušan, želeo sam da uzvratim savetom.


Prvo sam ga pitao koliko često prodaje uslugu, a onda kome, kako, zbog čega, koga cilja... njegovi odgovori su bili neubedljivi, pa sam imao potrebu da sa njim podelim moje razmišljanje:

- Ti ne iznajmljuješ gliser. Ti prodaješ prelepe prizore Sivote, ti prodaješ izlazak Sunca na pučini, ti prodaješ nezaboravan provod koji će ljudi pamtiti zauvek (ne vozi se gliser morem svaki dan). Kapiraš?

Duboko se zamislio. Kasnije sam mu kazao koga bi ja ciljao (mlađe i starije parove) i kako bi im prilazio. P.S. ako neko ode na Pargu neka šibne info da li dole na obali pričaju o Sivoti...


DRUGA PRIČA – Ždrelo

Slična stvar nam se desila pre dve, tri nedelje u našoj zemlji. Bili smo u banji Ždrelo, koju vam, da sam slušao meštane nikako ne bih sada preporučio, međutim, i te kako vam je preporučujem. (odlučili smo da počnemo sa promovisanjem naše zemlje - pratite hashtag #pacoviposrbiji)

Ukratko kako je sve to izgledalo: čim smo došli, pritom banja je na drumu, ogoljena, usamljena, i u blizini nema ništa osim tog kičastog zamka (u koji na kraju nismo ni ušli) a budući da smo hteli malo prirode (zato i pobegosmo iz grada), pošli smo u obilazak. Do „centra“ pa do „prodavnice“, do „jezera“ i maltene sve što je moglo tu u krugu od par kilometara da se prođe mi smo tog prvog dana prošli. Meštane smo pitali šta ima blizu da se obiđe, međutim, dobili smo input samo za neku česmu, budući da smo prodavnicu, centar i jezero već videli.

Nervozni, besni i razičarani, vratili smo se u restoran hotela, naručili odlični domaći roze i počeli da pretražujemo po googleu kako da odemo odavde, odnosno šta ima u blizini a da liči na odmor. Posle kraćeg razmišljanja, bilo nam je neverovatno da banja, koja leži na kotlini Homoljskih planina, ima tako bednu ponudu za ljude koji bi malo prirode, pa smo se odučili da pozovemo prijatelja koji poznaje lepotu i skrivene delove Srbije i da ga pitamo za savet. On nam je na veoma ubedljiv način rekao da banja možda nema šta mnogo da ponudi, ali da u blizini ima dosta planinarskih ruta, da ima čak i vodopad na nekih 50-ak kilometara od banje. Posavetovao nas je da ostanemo bar još jedan dan. I nije pogrešio, štaviše, hvala mu na tome.

Pogledajte što smo videli:
Posle svega, najčudnije je da nam ni gazda koji je divan, divan čovek, pravi gazda, nije preporučio ništa od ovih mesta. Otud i ovakav naslov, šta prodajete „ljubav ili seks?“. Gazda, iako se trudio da proda „ljubav“ (emociju, i ne jednokratan odnos sa klijentom), nije nas upoznao, nije nas video, ni razumeo, nije nam dao tačno ono što nam treba, a to se u ljubavi mora, zar ne?

Jer, sve bi bilo drugačije da je rekao (a to bi uradio da je pažljivo slušao naša pitanja i bio unapred spreman za takvu vrstu posetioca):

- Drugari, došli ste na pravo mesto. U blizini je jako puno pešačkih ruta, prelepih livada pored reke Mlave, takođe, imamo u blizini dva izvora, od kojih je jedan spomenik prirode, najlepše mesto u zemlji, i vodopad, na nekih 50-ak kilometara odavde. Šta prvo želite da doživite?


ZAKLJUČAK:

Koliko dobro poznajete svoju uslugu i svoje klijente? Da li prodajete tačno to što prodajete ili možda nešto drugo, ustvari, šta tačno vi prodajete? Kome tačno prodajete? Kako se zove, gde živi i šta radi sada? Kako ćete da ga pronađete, kako će vas on/ona primetiti, i ono najbitnije – zbog čega će vas zavoleti?


Ako smatrate da je ovo bitna tema i dopada vam se članak, podelite ga!