DIDS 2017 - Highlights konferencije

Friday, March 10, 2017

Kada sam, pre, malo manje od dve godine, počeo da pišem tekstove na ovom blogu, nisam imao za cilj nikakvu monetizaciju. Jednostavno sam pisao iz potrebe, ne razmišljajući uopšte o tome šta mi oni, jednog dana, mogu doneti.


Kako sam dublje ulazio u marketing i shvatao koliko u ovoj oblasti svako zašto ima svoje zato, taj talas pohlepe i mene je “zarazio”. Počeo sam da razmišljam kako ja mogu da “unovčim” svoj blog, u nekom daljem trenutku.

Međutim, izgleda da čovek ne može tako lako pobeći od sebe, pa se tako moj iskren i otvoren pristup prema ovom blogu vratio na svoje mesto, a ja sam nastavio da pišem iz ljubavi. Iz potrebe da kažem šta mislim, podelim svoje i čujem vaše mišljenje.

I sve je bilo u redu, osim toga što je ostala mala potreba da, na neki način, krunišem svoj rad.

I onda, pre nekoliko dana, stigao je poziv od divne, harizmatične, a najpre profesionalne Jelene Ožegović, koja me je u ime RNIDS-a ljubazno pitala da li želim da budem jedan od oficijalnih blogera na DIDS konferenciji. Naravno da sam pristao. Bilo je FENOMENALNO!

Budući da sam jedan period radio za Tag media-u, čije radnike i menadžment ovom prilikom pozdravljam, imao sam dosta prilika da prisustvujem na mnogim konferencijama. Iako je bilo raznih organizatora, kao i predavača, kada je reč o našem odnosu (agencija – klijent) svuda je, više manje, bilo sve isto – klijenti se žale na agencije, agencije na klijente i tako u krug. Ali, onda je došao DIDS (Dani Internet Domena Srbije), gde se po prvi put (koliko ja znam) razgovaralo o tome kako marketari ipak treba da se bave biznisom svog klijenta, da ga edukuju kroz svoj rad, ako je to potrebno, kako bi njihova saradnja bila uspešnija. Amin.

Ako me pitate šta je highlight konferencije, za mene kao digitalca jeste činjenica da social signali ne utiču na rangiranje sajta!!! Povela se mala polemika oko toga. To ne znači da, ukoliko radite social na pravi način, nećete imati korist u rangiranju, jer vi svakako šaljete posetioce na vaš sajt što će posledično uticati na ranking (hvala Marko).

Takođe, govorilo se o SEO-u, odnosno o tome koji su to faktori najbitniji, kako se boriti za bolju poziciju, da li je bolje imati .com ili .rs domen, i o mnogim drugim temama koje su nam svima veoma bliske i zanimljive.


Prvi predavač je bio Gary Illyes, analitičar webmaster trendova (blok 1 - Iz ugla google-a) iz google-a. Pored social signala, o kojim sam malo pre govorio, pričao je dosta i o URL-u. Koliko je on zaista važan, odnosno koliko prikladan URL olakšava indeksiranje kako bi se pravi sadržaj mogao rasporediti publici kojoj je on i potreban. Pa tako, u mom slučaju, .com domen nije pogodan za Srbiju, dosta bi bilo bolje da mi je sajt .rs (imao sam u planu da počnem da pišem na engleskom, sada ne razmišljam o tome). Međutim, i ova situacija može da se reši ukoliko se uzme i domen.rs, kaže Gary, u mom slučaju www.stefanlalic.rs.

Što se ćirilice tiče, (ako to i dalje nekog interesuje) ukoliko se kuca na ćirilici, nudiće ti se sadržaj na čirlici, u suprotnom, algoritam će ti gurati latinicu, što je i logično.

Sledeći zapanjujući podatak jeste da je 65% ukupnog sadržaja na netu duplikat!!! Ne znam koliko smo i da li smo uopšte svesni ovog podatka, ali svakako je odgovornost svakog od nas, koji kreiramo i plasiramo neki sadržaj, ogromna. (zato i pišem kraće tekstove, da olakšam vama, a ne google-u)

Na pitanje na koje smo svi željno iščekivali odgovor – koja 4 faktora su najbitnija za SEO, odgovorio je:

- URL

- Search console

- Hreflang

- ? (četvrti faktor je nepoznat ili bar Gari ne želi da nam ga otkrije)

Kasnije je kazao da zapravo ne postoji top 4 ranking faktora, jer sve zavisi od slučaja do slučaja, a da je svakako i više nego dovoljno da obratimo pažnju na osnove, na ono što već znamo. To bi bilo to od Gary-a.

Gary-a je na bini zamenio Džamara (blok 2 - Nađi me lako). Gotivim Džamića, valjda zato što svedoči o nekoj ozbiljnosti, profesionalnosti i iznad svega odgovornosti, za koju smatram da nam u ovoj našoj zemlji i te kako manjka. Još jedan faktor je verovatno taj što i on i ja pišemo, a i bavimo se marketingom. S tim što je on možda malo poznatiji! :)

Otvorio je predavanje sa svojom, sada već čuvenom, rečenicom - danas 3 stvari odlikuju moderan marketing:

- Sav moderan marketing je masivan

- Sve je responsive (direktno)

- Sve je digitalno

Seo nije atom, nego molekul. To ustvari znači: SEO + (dobar)CONTENT= USPEH

„Živimo u svetu lakog ignorisanja, da bi zaslužio pažnju moraš da napraviš dobar content. A da bi to postigao sadržaj koji plasiraš mora da ima ili emotivnu rezonancu ili namenu za klijenta. Drugim rečima, ili da nosi jaku emociju sa sobom ili da je veoma informativan – na pravom mestu u pravo vreme gde i kada je klijentu potreban“ - rekao je Džamić.

Ovde dolazimo do rečenice koja je na mene ostavila najveći utisak: „Pametni brendovi se optimizuju za monetizaciju pažnje!“ Zvuči i surovo i pametno u istom trenutku. Tvitnuo sam je kasnije.

U suštini, Džamić je govorio o tome koliko je bitno stvarati vredan, unikatan i svrishodan sadržaj. Verujem da mu se ne sviđa trenutno stanje, i da kao osoba sa iskustvom i znanjem oseća potrebu da ga promeni. Pomoći ćemo mu u tome, borimo se za isti cilj.

A onda je na scenu stupio Varga! Panel: Jelena, Varga, Basta:

Miroslav Varga je objasnio svima važnu ulogu koju adwords ima za (skoro) svačije poslovanje. Pozicionirao je adwords kao jeftinu, brzu i preciznu alatku kada je analiza u pitanju. Na stranu efikasnost koju sam po sebi adwords ima a koje smo svi svesni.

Najviše me je obradovala Baba Zorka, zapravo drugi deo rečenice u kojoj se ona našla - "Baba Zorka nije na netu, a publika koja jeste ne voli „obične“ reklame. Voli „edži“ sadržaj." Konačno neko to da kaže.

Sledeća pametna stvar koja se mogla čuti od ovog čoveka je ponovo ta famozna baba Zorka, samo u drugom kontekstu. Pre nego što počnu sa bilo kakvom kampanjom on i njegov tim naprave, bukvalno nacrtaju, svoju idealnu personu. Sjajno! Mislim da bi svako trebao da radi isto, bez opravdanja.

U jednom trenutku je rekao kako mu se za pomoć obratio biznismen koji se bavi kozama, i kako je čuo da je on otkačen, kreativan, ali i nadasve profesionalan, pa je želeo da ga angažuje iz tih razloga. Varga je istupio sa izuzetnom idejom, sa tagline-om koji bi zapalio net: „Ostavi kravu, uzmi si ovcu!“ Naravno, ovo nije prošlo (možda je ipak bilo previše edži, u svakom slučaju - Varga kralju).

Onda smo došli do banera, ali ponovo na pozitivan način, bre pozitivna konferencija! Rekao je da kroz banere, fejs i ostalo vi učite ljude šta da google-aju, a onda ih sačekate na google-u sa adwords kampanjama. Zanimljivo, i verujem učinkovito. Kaže da su jednom prilikom čak testirali nepostojeći termin. Ljudi su ga kucali. Toliko o tome.

Završićemo sa jednom, verujem mudrom, porukom za sve marketare - naš zadatak je da se bavimo i didžitalom i edukacijom mase, jer kod nas i dalje nije prosvećeno stanje, u marketinškom smislu. Drugim rečima, moramo da se bavimo klijentovim biznisom, ponekad i više nego ON!!! To je obostrana korist!