Koliko je moralno danas biti marketar?

Wednesday, January 11, 2017

Pre nekoliko dana, u mom okruženju povela se priča o moralu u marketingu. Koliko je moralno danas biti marketar?

Što se ove teme tiče, duboko verujem u zaključak brojnih filozofa – da smo svi mi nemoralniji nego što mislimo, samo nismo toga svesni, jer živimo u svetu punom ograničenja, koja poštujemo kako bismo opstali.

Bez obzira na diplomatsko obrazloženje koje sam izneo, ali i u koje verujem, postoji jedna stvar za koju smatram da ima prostora za napredak kada je marketing u pitanju. To je jedan njegov deo prema kom bismo mogli da se odnosimo malo ekološki prikladnije i, samim tim, moralnije – sadržaj.

Sadržaja je sve više, takav je zahtev, tako mora!

- Moraš da postaviš 5 postova nedeljno i 4 bloga mesečno, tako je u ugovoru!
- Zar nije pametnije da plasiramo samo kvalitetan, autentičan i korisan sadržaj, što je češće moguće, bez obaveze prema nekom broju?
- Ne. Ne mora da bude vau. Ispoštuj ugovor. Eno konkurencija je ’’izbacila’’ sve na vreme. Živiš od broja i radiš za broj.
- 5 postova nedeljno i 4 bloga mesečno… Ok.


Odupiranje zahtevima negde slabi, negde se ljudi odlično snalaze i čestitam im na tome, ali generalno ovo je problem ka kom se treba okrenuti i na koji se treba fokusirati. Jer, kao što smo zagadili prirodno okruženje, na dobrom smo putu da isto učinimo digitalnom.

Iako lukavo i mudro, možda je ovo prvi korak.Kako tome stati na put?

Verujem da je rešenje odgovornost.

Klijenti prema svojim zahtevima, marketari prema svojim idejnim rešenjima, a krajnji konzumenti prema shvatanju sveta u kojem žive, marketing je danas realnost, za neke na žalost, za druge na sreću, ali tako je.

Trenutno, verujem da smo na dobrom putu razilaženja. Tri faktora koji su uzrožno i posledično neraskidivi: klijent - marketar - publika. Ništa se neće promeniti, ništa se ne može izbeći, nikakvo čudo dogoditi, ako sami ne odlučimo to da promenimo.

Svako za sebe, svako prema svom poslu, svojoj kompaniji, svom klijentu, svom news feed-u ili nekom drugom digitalnom prostoru.

Kako nam, kada je ova tema u pitanju, može pomoći content marketing?

Čuveni content marketing, bar za mene, znači – pomoći klijentima uz pomoć relevantnog i kvalitetnog sadržaja, tako da ako obratimo pažnju na sadržaj koji isporučujemo i te kako nam može pomoći. Međutim, postavlja se pitanje koliko smo blizu, odnosno daleko od ove smešne fraze koja se u poslednje vreme sve više spominje?

Marketingom sam, izmeđuostalog, počeo da se bavim kako bih uz pomoć svoje kreative pomogao raznim ljudima da unaprede prezentaciju svog biznisa. Danas shvatam da je toga sve manje. Da neretko vezanih očiju, hrlimo ka uspehu, samo zbog još jednog upita, šera, komentara, zbog još jednog lajka.

Prošla je i ova godina, period u kom se svako okreće iza sebe kako bi uvideo šta je i kako radio. Budući da će reklamog materijala biti sve vise ubuduće, verujem da je ovo tema kojoj definitivno treba posvetiti pažnju.

A koliko je danas moralno biti marketar; Koliko je danas moralno biti čovek? Pretpostavljam da će na ovo pitanje svako dati odgovori za sebe, ali kao što je život putovanje tako je i čovek težnja, shodno tome, trudite se, uvek i u svemu.

Ako smatrate da je ovo bitna tema i dopada vam se članak, podelite ga!