Čiča miča i gotova priča! Kako gotova, pa priča nije ni počela?! Kako napraviti kvalitetan Instagram story?

Tuesday, November 29, 2016

Instagram kao platforma, koja postaje sve jača, nudi kreativnim ljudima veliku mogućnost – da kroz formu priče (Instagram story) predstave svoju ideju, uslugu ili proizvod. Pišem ovaj tekst zato što nisam video mnogo dobrih primera u praksi, a imam par solidnih ideja koje vam mogu biti korisne.Šta je priča i zašto su priče toliko zanimljive?

Priča je forma koja sa sobom nosi neku poruku i ima početak, razradu (sredinu) i kraj. Zašto su priče zanimljive? Pa zato što poruku, koju nose sa sobom, prenose mnogo zanimljivije i, samim tim, dosta efikasnije. Priče imaju jednu dozu iščekivanja nečega magičnog, i to ih razlikuje od bilo koje druge vrste komuniciranja – magija (zabava, kreativnost..).

Kako od Instagram story-a napraviti Instagram story?

Uzeću za primer jednu firmu koja se bavi proizvodnjom i jednu koja isporučuje neku uslugu.

Primer 1: Picerija

1 priča: ''Dan jednog pica majstora''

Ova priča komunicira sa nama od 4:00h ujutru, kada pica majstori verovatno ustaju, i prenosi nam kako izgleda jedan njihov radni dan. Kakav je grad u 4:00h ujutru, kako izgleda doći u to vreme na posao. Pa slikaju/snimaju testo dok prave picu, tom prilikom mogu da daju par saveta kako testo treba da se mesi, pa prave neke oblike od testa... Slikaju picu pre i posle. Pa objave koliko su pica napravili tog dan, kreiraju što zanimljiviji i korisniji sadržaj sve do kraja tog radnog dana. Ova priča može da nosi i neku poruku sa sobom, na primer: ‘’A vi vidite samo picu i cenu od 80.00 din’’. Poruka koja može da osvesti ljude kako bi se svačiji posao više poštovao kroz prikazivanje onoga što se dešava iza zavesa, u ovom slučaju, radnog i napornog dana jednog pica majstora.

2 priča: ''Kako miriše maslina?''

Ovde možete da snimate razgovore sa vašim mušterijama, da svakom date da omiriše maslinu i da pokuša da objasni kakav je to miris. Sigurno će biti presmešnih situacija koje ćete u ovom slučaju, uz pomoć Instagram story-a, preneti vašim fanovima. Možete i da organizujete neko glasanje za najsimpatičniji odgovor i da na taj način unapredite komunikaciju sa njima.

Primer 2: Krojačka radnja

1 priča: ''Koje sve vrste rajsferšlusa postoje?''

Kratko objašnjenje pa snimak, na primer:
Ljubavni rajsferšlus, on je obično ove boje, i otkopčava se lagano ovim pokretom, isključivo levom, nežnijom rukom;
Užurbani rajsferšlus, on uglavnom ima neku rupu ili grešku pa vam u najbitnijim trenucima ne dozvoljava da ga propisno zakopčate... U ovoj priči možete da iskomunicirate i kako brzo i lako može da se popravi rajsferšlus, kako bi priča imala dodatnu vrednost.

2 priča: ''Jedan kaput, jedna priča''

Na početku ove priče možete slikati neki kaput, jaknu, šta god, pre i posle popravke, a u međuvremenu da sa kolegom/koleginicom nagađate kroz kakve sve pustolovine je prošla ta jakna, gde je sve putovala, šta je sve radila... Kao što vidite, mogućnosti su neograničene. Iskoristite ih.

[Važno] Da bi priča bila magična, a samim tim i efikasna, potrebno je da se unapred definiše poruka, kao i kostur priče. Poruka je jasan pojam, a kostur priče može da se objasni kao ona stranica u knjizi na kojoj su ispisana sva poglavlja.

Primer kostura priče:

'' Dan jednog pica majstora''

Poruka: ''A vi vidite samo picu i cenu od 80.00 din''

Kostur:

- na putu do posla
- pravljenje pice
- saveti za pravljene testa
- slikati picu pre i posle pečenja
- na putu do kuće

Poruka:

Možda ovo nisu gotove ideje, koje možete odmah da koristite, ali sam siguran da će vas podstaći da pri kreiranju vašeg sadržaja ubuduće budete još slobodniji i da ćete ići malo dalje, izvan postojećih granica.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa drugima kako bi i njima koristio.