Real time marketing - kada se prave viralni postovi?

Monday, October 31, 2016


Viralni post je mnogo lakše napraviti kada je po sredi neko veliko dešavanje, nešto bitno u niši za koju pravite viral, Ili, ako je tema koja se tiče maltene svih (primer Brad is single) onda niša nije od presudnog značaja, što se kasnije i ispostavilo u ovom slučaju, iako se to dosta ređe događa.


Upravo je ovaj primer pokazatelj kako možete dešavanja u real time-u iskoristiti u marketinške svrhe.

Domaći primer

Još jedan viral, koji se desio na domaćem terenu, je situacija kada je moj prijatelj Andrija Jonić ( o njemu se možete informisati ovde) postavio na svojoj FB stranici poznatu sliku sa parolom ''hoćemo kulturu, a ne reality''. Mislim da je post imao reach od par miliona, bez ikakve promocije, video sam lično na njegovom tabletu, a iskreno, ne sećam se tačne brojke.


Kako se to desilo? Pravi post, od prave osobe, u pravoj niši i u pravom trenutku. Setite se da su tada svi pričali o reality emisijama, sve što je trebalo da se desi jeste da se neko uticajan usprotivi, odnosno da pruži podršku tim mladim ljudima koji su na simpatičan način protestvovali na trgu. I bam, desilo se.

Moj primer

Primer koji sam inače sproveo u delo za klijenta koji posluje u drugoj delatnosti uklonjem je iz nekih razloga...

Dakle, ako želite da napravite viralni post, to možete uraditi tako što ćete iskoristiti konkretnu situaciju. Mislim da je to najlakši način kada je viral u pitanju, mnogo su veće šanse za uspeh nego da u suprotnom sami pokrenete neku temu i napravite veliku buku oko toga. Dakle, želja + dobra prilika = još malo pa viral.

Šta još fali?

Hajde da vidimo na konkretnom primeru.

Moj pokušaj!

Želja? Chek!

Situacija – Samsung je ostao bez domena

Cilj – engage-ovati ljude koje ovo zanima, kako bi se povećao reach

Kako to postići – dajte ljudima tu potrebu da budu prvi

Uzećemo za primer nekog proizvođača patika. Post bi izgledao otprilike ovako:Vrednosti sadržaja:

- Smešan je – 10 pts.

- Informativan je – 10 pts.

- Ima poziv na akciju – 10 pts.

Total: 30 pts.

Promocija posta

Promociju bih uradio na sledeći način - targetirao bih ljude koje može da zanima ova tema, ljude kao što sam ja. Shodno tome, ciljao bih samo ljude po interesovanjima, ništa drugo mi ne bi bilo od velike važnosti u ovom posebnom primeru.

Tu bi bili: Gari, Seth, Social media today, Mozz...razumeli ste poentu.

Gotovo sam siguran da bi ovakav post naišao na odobravanja od strane mnogih, kao i da biste vi kao pojedinac naišli na pohvale od strane klijenta.

P.S. Da li sam ja za ovaj post pogodio pravi trenutak? :/