''Kako treba da izgleda slogan jedne kompanije? E, druže, jel bi mi smot'o neki MOTO? To je tebi 5 minuta...''

Friday, August 19, 2016


Života je istupio iz mase i on će biti vaš vodič kroz tekst ovog puta. Možda njegovo ime ne odaje takav utisak, ali on je jedan hrabar vitez i provešće vas kroz ovo čarobno putovanje saznanja kako da napišete slogan za dačiju logan...šalim se, slogan inače, za bilo koga, bilo kada, bilo gde. Počinjemo!

Kako napisati dobar i prepoznatljiv MOTO?Pre svega, (ne počinje se tako rečenica, ali zaista, pre svega) uzimamo u obzir branšu poslovanja – šta ovo znači? Zubar! Aaaaaaa! Strah! Kakav moto? Nema zajebavanja! Želim zubara koji može da me umiri, koji je stručan i pouzdan. Rešenje – moto koji će mi uliti sigurnost i koji će svedočiti o njegoj stručnosti. Niko ne voli da ide kod zubara, ali ako neće boleti, malo manje će mrzeti odlazak. Skroz druga priča bi bila da sam uzeo za primer putovanja...na šta ćemo se fokusirati u nastavku! Dakle, putovanja.

Zatim se upoznajemo sa idealnim klijentom – kao što sam napomenuo - Života (idealni klijent, nije bezveze on vodič) – Ćao drugari! Ja sam Života. Imam 30 godina. Finansijski sam sposoban da putujem i imam stalan posao. Živim sa dve mačke i hranim se uglavnom iz konzerve, jer ne znam da kuvam, a ženu nemam. Putovanja volim, ali su mi zapravo više potrebna, duševno, kako bih (eventualno) doživeo neko uzbuđenje, odnosno kako bih sklonio misli sa sa svoje bedne i prazne svakodnevnice…

A onda sa očekivanjima i željama kupca, odnosno problemom koji rešavamo – jel moram da vam ponavljam? Dosada! Dosadno mi je....želim uzbudljiv život, avanture, i eventualno sex on the beach, ali ril ting...ne koktel....koktele ne pijem, brzo me hvata, a i imam gorušicu....

I na kraju - Asocijacije – Ne, nisam se prijavio za Slagalicu...mi ćemo igrati asocijacije...na šta vas asocira putovanje? Čujem negde ''avantura'', jako kreativno mlada gospođo u žutoj suknji...uzbuđenje, nove stvari, nova jela, kultura, odmor, relaks, more, radost, uspomene....svaka čast gospodine, zar vi nemate već dovoljno uspomena govoreći po borama na vašem licu. I šta vi uopšte radite na asocijacijama...? Aha, došli ste da ispratite ćerku na putovanje, baš lepo od vas, jako ste ljubazni. Bez brige mi ćemo se brinuti o njoj (buahaha)....šalim se, biće sve u redu. Uh.

Uzbuđenja koja vas opuštaju... Kako vam se sviđa ovaj moto? Ja sam ga smislio za jednu turističku agenciju! Savršen je, jel da? Hoćete da znate kako sam do njega došao?

Dakle, branša, budući da se bave putovanjima logično je da možemo imati opušteniji pristup jer od agencije očekujemo da nas sprovede kroz siguran put zabave. Uzimajući u obzir sve prethodne korake i potrebne informacije, kreiranje ovog slogana je išlo ovako:

Prvi pokušaj,

Život kakav zaslužujete....

Dalje.....

Svakodnevnica ubija, putovanje leči....

Dalje...

Pobegnide od dosadne svakodnevnice

Dalje...

Uzbudite se i zaboravite na brige....

Da bismo došli do:

UZBUĐENJA KOJA OPUŠTAJU

Zašto baš ovaj moto?

Prvo, ima dve najveće dobiti u 4 reči (uzbuđenje i opuštanje). Kontradiktorno je pa samim tim izaziva pažnju. Treće, ima malu asocijaciju na seks....ima neka tajna veza između sexa i marketinga...pa šta želite više od slogana?

Pozdravljam vas i nadam se da ste imali ugodan let i da ćete se i sledeći put opredeliti za našu kompaniju. A, da, i da vam je ovaj tekst bio od pomoći, kao i da ste shvatili da stvaranje slogana ili stvaranje generalno, bilo čega kvalitetnog zahteva malo više vremena od 5 minuta... Pozdrav,

Života...