Mr. Facebook

Tuesday, June 21, 2016

Da li imate neke situacije u prošlosti u kojim niste odigrali kako treba i sada biste dali sve da možete da ih promenite? Imate? E, pa u jednoj od takvih situacija se trenutno nalazite... Pravila igre (moja priča):Dakle, bilo je to pre jedno 2, 3 godine (timeline), kada smo moje društvo i ja (community) u jednoj staroj, trošnoj kući, organizovali maskenbal žurku (event). Budući da nisam imao već spremljen kostim, a ni para da isti i kupim, bio sam kreativan pa sam se maskirao u Dina Dvornika od stvari koje sam našao kod kuće i takav sam otišao na žurku, među ljude (post). Iako je bilo dosta dobrih maski, moja je prošla izuzetno (organic), kao i sam maskenbal, štaviše, trajao je do jutra, što je za mene bio problem, jer sam tog istog jutra morao da idem na sahranu (promotion). Kada sam to shvatio, tražio sam od prisutnih pare za taksi kako bih stigao na vreme (boost). S obzirom da sam malo više popio, nisam bio svestan da sam na sahranu, među neke druge ljude (target audience), pošao maskiran - u drečavom, crvenom odelu sa sve štapom i šeširom. Kada sam stigao oči svih prisutnih bile su strogo uprete u mene (impressions), što i ne bi bilo toliko strašno da umesto ''primite moje saučešće'', ožalošćenima nisam kazao ''čestitam'' (copy).

Nije teško zaključiti da je pomenuto iskustvo za mene bilo neprijatno, jednostavno u tom trenutku sam bio pogrešan za tu ''platformu'' pa i ne čudi što sam se osećao neomiljenim, najblaže rečeno.

Kontekst nekih drugih:

Bez obzira što sam za primer dao situaciju u kojoj verovatno ne možete da se pronađete, dovoljno je skandalozna kako biste shvatili nuspojave pogrešnog predstavljanja na određenom mestu u određeno vreme. Verujte mi da se reakcije koje sam tada video i doživeo ne razlikuju mnogo od onih koje izazivaju neki (preozbiljni) postovi nekih velikih, strogih i ozbiljnih kompanija, jer je njihova (već milion puta viđena, (logično – svi imaju iste vrednosti)) komunikacija, koja je u skladu sa njihovim vrednostima i poslovnom filozofijom, jelte, pogrešna za facebook, ne zato što je loša, jednostavno nije primerena, kao što je Dino Dvornik bio odličan za maskenbal, ali ne i za sahranu. Ustvari, jedina razlika između mene na sahrani i tih nekih drugih na Facebook-u je ta što sam se ja pogrešno prezentovao jednom prilikom, a neki drugi to rade na Facebook-u, konstantno.

MR. FACEBOOK:

Kao što većina mladih gotivi Tita, a ne znaju o njemu ni blizu koliko i vi (malo stariji), razumljivo je da i vi volite Facebook iako o njemu znate samo osnosvno (pričamo o kontekstu). Kako bih vam Facebook predstavio u što preciznijem svetlu, pokušaću da ga predstavim kao čoveka.

Zamislite uspešnog čoveka kojeg, iako je stalno prisutan za vas, nemate mnogo prilika da zaintrigirate i zadržite njegovu pažnju. Dakle, biće tu, ali neće vas shvatati ozbiljno ukoliko se ne pokažete u pravom svetlu i ne poštujete njegova pravila igre, jer je Facebook jedan jako mudar gospodin, bez tačnih broja godina, koji se ponekad oseća neshvaćenim, iako on vas odlično razume. Zato nemojte ništa da mu ponavljate dvaput jer se od vas jedino očekuje i traži kreativnost.Mr. Facebook je bogat i vredan čovek, koji se stalno unapređuje i radi na sebi, pa i ne čudi što je doživeo ogroman uspeh i uživa veliku popularnost. Treba da učimo od njega...

Cilj blogposta:

Poruka ovog blogposta je jednostavna – Facebook služi za druženje. Nije bitna branša iz koje dolazite, čime se bavite i koliki profit pravite, bitna je zabava. Zato nas zabavljajte.