Uloga Bloga u kompanijama

Sunday, March 20, 2016

U poslednje vreme sve je veći broj firmi koje imaju odeljak ''blog'' na svom sajtu jer i na taj način žele da privuku nove mušterije. Međutim, mnoge kompanije ne shvataju da je sa blogom kao i sa bogom – ili ispunjavaj zapovesti ili nemoj ni da veruješ ili u ovom slučaju bloguješ.


A zapovesti su i više nego jasne – materijal u blogu mora da bude koristan i originalan – da rešava probleme i pomaže klijentima, jer u suprotnom neće imati interes da ga posećuju.

Potrebni resursi za početak?

Krucijalno pitanje je ko piše blog, odnosno stručnost potencijalnog kopirajtera kao i da li postoje resursi potrebni za pisanje dobrog bloga. Takođe, vreme je jako bitan faktor jer se dobri postovi ne pišu, a ni prepoznatljivi blogovi ne nastaju preko noći.

Dakle, ako vam bilo šta od gore navedenog manjka nemojte ni da počinjete sa blogovanjem. U suprotnom srećno, vredno radite i uspeh će nesumnjivo doći.

Kako blog treba da izgleda?

Dobar blog treba da ispunjava sve nephodne karakteristike i da ima odgovore na sva pitanja. A1 – Zašto pišemo blog? Da li imamo neki cilj ili ga pišemo zato što ga i drugi pišu ili nam je neko rekao da treba da ga imamo? Nakon odgovora na ovo pitanje, slede ostala:

1. Ciljna grupa – kome je upućena naša komunikacija 2. Niša – što je ona manja veća je prilika za naš uspeh 3. Zašto će neko čitati baš naš blog – po čemu se razlikujemo 4. Vreme postovanja – koliko često objavljujemo tekstove 5. Vizual – dobra platforma, dobre i kvalitetne slike

Najveće koristi od bloga?

Brand awarnes, novi lajkovi, prepoznatljivost, prisutnost, samo su neke od pozitivnih posledica bloga, ali ipak ona najveća je i dalje i uvek će biti – prodaja.

Ukratko objašnjenje:

Recimo da ja želim da kupim fotoaparat i s obzirom da sam laik u tom svetu ne znam za koji fotoaparat da se odlučim, jer svi su mi isti. I, šta radim? Uđem na gugl, on je moj najbolji prijatelj, i ukucam npr. fotoaparat ili amaterski fotoaparati.

Šta će se desiti?

Pa ukoliko se neka kompanija u ovoj niši ozbiljno bavi blogom sigurno imaju bar jedan post blog posvećen početnicima ili amaterima. Naslov tog blog posta sigurno je: ''Najbolji fotoaparati za početnike'' ili tako nešto. Ja ću ga pročitati, biće mi zanimljiv, zatim ću pročitati još jedan post o fotoaparatima, pa još jedan, pa ću se vratiti ponovo na prvi post.

Rezultat – ukoliko je blog ubedljiv kupiću fotoaparat koji su mi preporučili.

Kako blog ne treba da izgleda? Potencijalne negativne posledice lošeg bloga?

Blog ne treba da se piše samo da bi se pisao, jer u tom slučaju može da ima netačne informacije da bude dosadan i da postigne kontraefekat. Takav blog može da ugrozi identitet kompanije, a to sigurno ne želimo da se dogodi.

Kako i gde se plasira blog post?

Pored drugih blogova ili sajtova koji nude mogućnost content oglašavanja blogove je moguće i share-ovati na društvene mreže, odnosno na Facebook i Linkedin. Pretpostavimo da svaka veća kompanija danas ima Facebook i/ili Linkedin profil.

Zašto Facebook?

Pored efikasnog oglašavanja i mogućnosti veoma detaljnog targetiranja na ovoj platformi se takođe nalaze i ljudi, odnosno vaši klijenti. I ono što malo ko razume – ne samo da se oni nalaze na Facebooku-u, odnosno da na taj način provode vreme, već im je FOKUS PAŽNJE veći kada se nalaze na toj platformi (pažnju ustvari želimo) što povećava šanse da pogledaju naš blog post.

Još jedna korist na strani Facebook-a je pixel code, jer nam omogućava da radimo odličan remarketing. Uz pomoć pixel -a možemo da targetiramo sve one koji su nekada bili na našem sajtu, u tom slučaju će Facebook samo njima prikazati našu reklamu. Na taj način ćemo i te kako uticati na određene konverzije što će na kraju imati za ishod povećanje profita naše kompanije.