‘’JA NE ŽELIM PROMENE, ALI ŽELIM NOVAC!!!’’ Pleme kaže: ’’ne može!’’ KAKO POVEĆATI PRODAJU? KAKO PRIDOBITI I ZADRŽATI KLIJENTE?

Monday, December 21, 2015


Da se razumemo odmah, ja nisam nikakav stručnjak, već samo nudim neke svoje savete i ideje za koje verujem da su kreativne i da mogu biti od pomoći mnogim privatnicima.

I vlasnik i Pr menadžer - Srbija je zemlja u kojoj se sve može!

Ostavimo sada velike brendove po strani, iako se oni uveliko služe svim mogućim i nemogućim marketinškim trikovima, i uzmimo na primer nekog prosečnog balkanca koji negde u Beogradu drži, na primer, lokal brze hrane i ne razume se mnogo u marketing, odnosno advertajzing.(moj otac je jedno vreme bio u tom biznisu, a i on se odlično uklapa u profil prosečnog balkanca, pa otud i ovakav primer)


Ako se stavimo u njegovu poziciju i način odrastanja - bez interneta, možemo da razumemo koliko mu je danas teško, da bez pomoći stručnjaka, za koju mnogi nemaju novca, ispliva na površinu i zadrži svoj biznis. Međutim, nije sve tako crno, ukoliko se malo osveste i potrude da pronađu rešenje, ti prosečni balkanci, kao i svi drugi kojima treba pomoć, mogu naći odgovore na mnogim mestima na internetu, pa tako i na blogu koji pišem.

Pohvala za one koji su razumeli koncept i reagovali na vreme!

Za odličan marketinški potez uzeću skorašnji primer jedne Beogradske kafane koja je, kada je Srbija pružila Rusiji političku podršku, odlučila da tog dana svojim posetiocima deli rakiju besplatno. Bez obzira na to koliko su bili poznati do tada, siguran sam da od tog dana mnogo više ljudi zna za njih. Mnoge društvene mreže bile su preplavljene ovakvom akcijom koja u našoj zemlji nikada neće proći neprimećeno. Bez ikakve dileme i bez obzira da li se akcija desila sa namerom ili ne, da li su imali neki cilj u vidu ili su se jednostavno prepustili svom dobrom raspoloženju, nije ni važno, u svakom slučaju odlično odrađen posao.Moji primeri

Za razliku od dobrog marketinga jedne kafane, odnosno Pr marketinga, ja ću u svom tekstu izložiti neke marketinške akcije koje se uglavnom unapred osmišljavaju sa nekim isplaniranim ciljem i očekivanim efektom.

Pored primera hrane videćete još i akciju za butik odeće, kao i akciju za frizerski salon.

No ipak, pre nego što počnemo treba spomenuti da svako ko se odluči za neku vrstu ovakve akcije, ukoliko nema pomoć nekog marketing stručnjaka, treba da uzme u obzir sve aspekte i karakteristike koje čini njegov proizvod, ciljnu grupu, kao i kanale prodaje pomoću kojih se klijentima servira određena usluga ili proizvod. Nakon detaljne analize može se proceniti ili doći na ideju koja akcija može da pomogne određenom biznisu pod određenim uslovima. Nisu sve akcije namenjene za svaku firmu bez obzira na delatnost poslovanja.

Prvi primer – hrana:

Akcije 1: Za zaljubljene besplatna koka kola. (Ukoliko je lokal u blizini neke srednje škole ili fakulteta)

Akcija 2 (za hrabre): Ukoliko ste imali bilo kakvu zamerku na našu hranu ili uslugu, niste dužni da platite Vaš račun. (Ovaj model je sličan modelu koji koristi top shop, koji je ovoj kompaniji u prošlom veku doneo milionski profit - ukoliko niste zadovoljni vraćamo vam novac).
Kada se klijenti unapred osećaju kupljeno ili ‘’dužno’’, potrebna je velika količina nezadovoljstva da bi se odlučili na povraćaj novca. To bi značilo da u situaciji u kojoj bi se to dogodilo verovatno niste taj novac ni zaslužili, tako da ćete na ovaj način, u najgorem slučaju, samo ublažiti nezadovoljstvo klijenta i delimično ‘’sačuvati’’ svoj i ugled Vaše firme, a ne izgubiti novac.

Drugi primer - odeća:

Akcija (ukoliko se prodaje i muška i ženska odeća ): – 50% popusta na sve artikle momcima koji sa svojim damama u radnjii provedu više od pola sata.(dobit ovakve akcije je odmah uočljiv, pored toga što je smešna i što bi se o njoj, vrlo verovatno, dosta govorilo)

Treći primer - Frizerski saloni:

Akcija: Svakoj dami čiji muž ne primeti da se šisala (farbala, lakirala...) vraćamo novac. (Pored toga što je smešnoa i simpatična, ova akcija će Vam pomoći da se izdvojite u moru drugih salona)

ZAKLJUČAK!Poenta ovakvih akcija nije samo konkretna dobit za potrošača i kompaniju, već se ovde radi i o zbližavanju između brenda i klijenata, širenje vesti o akciji, brendu i uslugama, da bi se na kraju došlo do konstantnog i dugoročnog odnosa, a samim tim i do profita.

Ukoliko i Vi imate neku ideju, komentar ili nešto slično, ovom prilikom Vas pozivam da podelite svoje mišljenje sa mnom i sa ostalima koji su deo ovog bloga.