BIZNIS + IMPROVIZACIJA = USPEH - Šta smo mi uradili sa neciljanom potrošačkom grupom? Zbog kojih razloga smo preusmerili naše poslovanje?

Thursday, December 10, 2015


Koja god da je naša profesija i čime god se mi bavili, u ovom vremenu u kojem živimo, mislim da smo svi mi, na neki način, postali i prodavci. Da li prodajemo zanje, iskustvo, proizvod ii uslugu, više nije ni važno. Ono što je bitno je - kako da poboljšamo prodaju.

Ukoliko želite da budete uspešni u svom poslu morate da znate koja vam je ciljna grupa i kako do nje da dođete. Prvi deo je teži, jer kad budete znali ko su ti ljudi znaćete i šta rade i koja su im interesovanja, pa ćete samim tim znati i kako se do njih dolazi.

Šta se nama dogodilo?

Iako se uglavnom ciljne grupe unapred definišu, ponekad se i ciljna grupa sama ’’javi’’ i nametne se određenom proizvodu ili usluzi. Baš to se dogodilo u biznisu u kojem sam trenutno. Konkretno, radi se o escape room-u, koji jedna devojka i ja vodimo.

Naime, desilo se to da su mame počele da nas zovu ’’k’o lude’’ i da zakazuju termine kako bi slavile rođendan svojoj deci.


Nismo znali kako da odreagujemo - bili smo zadovoljni zbog ’’širenja glasa’’, ali ipak pričamo o osnovcima, koji, iako su sposobni da odigraju igru, nisu naša ciljna grupa. Iskreno, nismo znali šta da radimo.A šta smo mogli da uradimo?

Bili smo u nedoumici, jer soba koju vodimo ima ozbiljnije zadatke koje deca možda neće uspeti da reše i samim tim neće se ni zabaviti i proširiće se loš glas. Klijenti će biti nezadovoljni.

Ali s druge strane ređaju se rođendani i dečja okupljanja sve više i više, posao raste. Šta uraditi?

Nakon pažljivog razmišljanja i razmatranje situacije odlučili smo da olakšamo neke zadatke i da angažujemo animatora koji će voditi decu u toku igre. Nakon određenog vremena počeli smo da se oglašavamo i kao escape room za decu.

Zašto smo odlučili da regulišemo smer poslovanja?

Takvu odluku smo doneli nakon što smo sagledali sve aspekte i shvatili da naša soba ima sve karakteristike koje nam omogućuju da krenemo u tom pravcu i da postanemo prvi escape room za decu, što je velika tržišna prednost – prvi smo u državi.

Dakle, ili prvi, ili najbolji.

Pored toga, ciljna grupa nam se sama javlja bez ikakvog našeg angažovanja u tom pravcu, što znači da će uz naš usmereni rad ubuduće sve ići mnogo bolje. Takođe, zadovoljstvo svih potrošača naše usluge nas je dodatno ohrabrilo da se odlučimo na ovakav potez.

Roditelji su jednostavno bili zadovoljni što njihova deca mogu i da se druže i zabavljaju, ali i da uče nove stvari i da se razvijaju. Pa koji roditelj to ne želi?

Šta smo shvatili?Svaki ozbiljan projekat zahteva veliku posvećenost i detaljno i temeljno planiranje. Međutim, improvizacija će zauvek biti jedan od odlučujućih faktora koji su odgovorni za napredak jedne kompanija na tržištu, koje se konstantno menja. Logičan zaključak je da i mi treba da se menjamo u korak sa njim.

Escape room je igra zabavnog i poučnog karaktera u kojoj igrači treba da reše sve zagonetke i prepreke kako bi izašli iz sobe u kojoj se nalaze. Za zadatke im ne treba nikakvo predznanje, tim može da broji 2-6 članova i na raspolaganju imaju svega 60 minuta.